Een nieuwe start

Welkom op Makemehappy.nl!

Mijn naam is Rachel. Vanaf vandaag staat mijn blog online en dit is mijn eerste blogpost.

Doordat ik fibromyalgie heb, kan ik niet alles meer doen wat ik wil en wat ik leuk vind. Thuis is (noodgedwongen) de plek waar ik het vaakst ben en gelukkig heb ik het thuis heel fijn. Na zes jaar, zeven dagen per week te hebben gewerkt als yoga-, pilates en dansdocent heb ik dit jaar de keuze gemaakt om het wat rustiger aan te doen. Deze beslissing was ontzettend moeilijk voor mij, omdat ik mijn werk heel leuk vind en het liefst altijd bezig ben. Van tevoren wist ik al dat ik een nieuw levensdoel nodig had en was ik af en toe al bezig met schrijven. Ik had in gedachten dat ik iets wilde gaan doen wat ik altijd, overal en op elk moment kan doen. Ook als ik een minder goede dag heb.

In mijn leven met fibromyalgie loop ik dagelijks tegen dingen aan en kom ik mezelf elke dag weer tegen. Op sommige dagen kan ik de hele wereld aan, andere dagen kan ik alleen maar zitten of liggen en ben ik erg beperkt. Er zijn momenten/periodes geweest dat ik me heb afgevraagd of je wel gelukkig kunt zijn met fibromyalgie. Ik wil je laten zien dat het mogelijk is (al is het echt niet altijd makkelijk, of zeg maar helemaal niet makkelijk). Elke dag moet ik weer nee zeggen tegen mezelf, omdat ik veel wil maar niet zoveel kan. In plaats van elke keer nee verkopen wil ik kijken hoe ik het anders kan doen. Negatief zijn/denken is heel makkelijk als het tegen zit en naar mijn mening de makkelijkste weg. Iets negatiefs ombuigen naar positief kost vaak meer moeite, maar als het lukt heb je er veel aan. Vaak zie ik dat fibromyalgie patiënten er niet open over willen zijn, omdat ze bang zijn voor de reacties van anderen. Zelf heb ik dat ook ervaren en soms nog steeds. Erover praten en duidelijk zijn tegen je naasten is heel erg belangrijk, zeker als het om begrip gaat. Dat is nou net wat je zo hard nodig hebt als je onzichtbaar ziek bent. Ook ga je steeds over je grenzen heen als je niet duidelijk durft aan te geven wat je wel en niet kunt. Dat kan ervoor zorgen dat je mentaal en fysiek stilstaat/achteruit gaat.

Wat heeft een fibromyalgie-patiënt nodig om gelukkig te zijn? Ik weet het en ik weet het nog niet. Elke dag leer ik weer een beetje meer over fibromyalgie en mezelf.

Met Makemehappy.nl wil ik je laten zien hoe het leven kan zijn als je chronisch ziek bent, je meenemen tijdens mijn reis naar een gelukkig leven met fibromyalgie en mijn geluk met je delen.