Accepteren en aanpassen

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Accepteren dat je chronisch ziek bent is al een hele opgave. De één heeft het sneller onder de knie dan de ander. Ik ben zelf een van de mensen die er -naar mijn mening- lang over doet. Niet omdat ik het niet wil maar, omdat het simpelweg niet zo makkelijk is, voor mij dan. Ik wil namelijk altijd heel veel en ik wil zoveel mogelijk uit het leven halen. Vaak is dat mijn redding geweest, mijn redding, omdat ik niet snel opgeef. In mijn leven met fibromyalgie is het geen redding meer. De fibromyalgie geeft me helaas straf wanneer ik te hard mijn best doe om mee te draaien in de maatschappij. Want na alles wat ik teveel doe moet ik mijn straf uitzitten, thuis op de bank. En als er iets is wat ik heel stom vind, is het op de bank zitten met het idee/gevoel dat ik nutteloos ben.

Gisteren en vandaag heb ik ’toegegeven’ aan het tempo waarin ik de dag het beste doorkom. Meer rust genomen tussen de taken en bezigheden door, aangepast naar mijn fysieke toestand. Ik zit echt volop in dit leerproces. Ik voel me elke dag gevangen in mijn eigen lichaam, al weet ik er elke dag ietsje beter mee om te gaan. Probeer toch te lachen, ook al staat het huilen me soms nader dan het lachen. Lachen doe ik momenteel meer, daardoor blijft het leven leuk. Het is elke dag weer ‘een beetje van dit’ en ‘een beetje van dat’.

Mentale rust is er meer en meer. Fysiek is het vandaag -behalve dat m’n rug iets beter is dan gisteren- niet perse een goede dag; het weer gooit alles overhoop op dat gebied. Ik heb weinig energie, meer pijn en voel de kou tot in mijn botten. Ook dat zorgt soms weer voor extra pijn. Natuurlijk weet ik dat deze koude en vochtige tijd van het jaar niet fijn is voor mijn lijf. Door dagelijks het weerbericht te checken kan ik daarop anticiperen. Het maakt mijn leven niet leuker, wel makkelijker. Op de website van Weeronline is zelfs een reumaradar. Super handig!

Ik kijk uit naar de feestdagen, de kerstboom die ik volgende week ga optuigen, de zoetsappige kerstfilms en alle andere leuke dingen die deze periode met zich mee zal brengen. Het is pas november, maar met leuke dingen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Eerst, voor ‘de feestdagen’, Ella’s verjaardag. We gaan haar verjaardag dit jaar extra gezellig vieren, omdat ze geen geheim meer hoeft te zijn. Ik heb er zin in en dat geeft me een heel fijn gevoel. We hebben er dit jaar echt een feestje bij, in plaats van een jaarlijks terugkomende periode waarin ik soms bijna leek te verdrinken in mijn eigen verdriet. Ook Ella’s verjaardag is pas over een maandje, zoals ik al schreef, met leuke dingen kun je niet vroeg genoeg beginnen!

One thought on “Accepteren en aanpassen

Comments are closed.